top of page

Trådlösa företaget

Vi lever redan i en trådlös värld. Vi är uppkopplade med

mobiler och datorer vart vi än befinner oss.

Det är inte längre något vi tänker speciellt mycket

på, det är en del av livet.

Men när vi tänker oss att huset, fastigheten eller kanske en stor anläggning är trådlöst uppkopplad känns det inte lika självklart. Men verkligheten är att tekniken finns även för det användningsområdet. Smarta hem har dom flesta hört talas om och nu tar vi delar av den tekniken och anpassar möjligheterna till att passa företaget.

 

Är målet minskade energikostnader genom styrning av värme och belysning eller behöver du få larm om driftstörning på olika funktioner. Trådlöst är nästan också gränslöst. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur vi tillsammans kan sätta ihop systemet för att uppfylla dina önskemål.

Trådlösa tekniken

Tjänsten är helt byggd på teknik med öppen standard och många enheterna drivs utan strömförsörjning eller batterier.   Det låter otroligt och fantastiskt men är numera genomförbart med den nya teknik som fått namnet

Energy Harvesting. Mer info om Energy Harvesting finns här.

 

Produkterna är underhållsfria och håller högsta industristandard för att säkerställa hög driftsäkerhet. Den trådlösa tekniken bygger på EnOcean standard som är en internationellt beprövad standard och används i många system för smarta hem. En nyckelfaktor för denna teknik är att kommunikationen mellan sändare och givare sker åt båda håll.

RAWKOLL har även fullt stöd för KNX, vilket innebär att du kan styra och manövrera vad du vill. KNX är en ISO-Standard för hem och fastighetsautomation, ISO/IEC 14543-4. Läs mer om KNX här.

 

Många av enheterna har väldigt låg vikt och är ofta inte större än att de kan monteras med självhäftande tejp. För vissa funktioner krävs dock viss teknisk kunskap och i de fall det krävs arbete i elnätet måste alltid behörig elektriker anlitas.

Energy harvesting

Sensorer, rörelsedetektorer, strömbrytare och andra enheter i Rawkolls trådlösa system drivs av sin egen energi. Exempelvis så drivs temperaturgivaren av ljus, väldigt lite ljus och strömbrytaren av energin som uppstår när man knäpper på brytaren.

 

Tekniken som löser detta heter på engelska Energy Harvesting och på svenska översätts det bäst till ”energiupptagning”. Det tekniken gör är att fånga små mängder energi från exempelvis värme, ljus, ljud, vibrationer eller rörelse. Energi som frigörs och som annars skulle gå förlorad. Den fångade energin kan antingen användas direkt eller ackumuleras för att användas senare.

 

Genom sin låga effekt gör tekniken att dessa produkter i det närmaste har en obegränsad livslängd. Tillsammans med den självförsörjande energiförbrukningen så blir enheterna så gott som underhållsfria när behovet av batteribyte inte finns. Vi använder den fångade energin till att driva små elektroniska enheter, med låg effekt, men fångad energi används även på andra sätt inom den större industrin.

bottom of page